-
يكشنبه, ۳۰ شهریور ۱۳۹۹، ۰۳:۳۷ ب.ظ
-
۴۶۵
یکی از جلوههای بسیار زیبای نقش آفرینی روحانیون، نقشی بود که آنان در بین رزمندگان گرفتار در اردوگاههای دشمن و دوران اسارت داشتند.
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ نقشهای متعددی که روحانیت در دوران دفاع نورانی و مقدس ایفا کردهاند، دارای ابعاد و جنبههای متفاوتی است.
1 – نقش مدیریتی: مدیریت جنگ و هدایت نیروهای مسلح و هماهنگ نمودن آنها و به کارگیری نیروهای مردمی و بسیج یکی از ممتازترین نقشهایی است که روحانیت معظم در طول جنگ ایفا نمود. از خود امام رضوان گرفته تا نمایندگان آن حضرت در شورای عالی دفاع، فرماندهی جنگ، ریاست ستادهای پشتیبانی جنگ، نمایندگی امام در سپاه و قرارگاهها و... به وسیله شخصیتهای روحانی جلوههایی از این نقش مهم و تعیین کننده است.
2 – ترغیب و دعوت دیگران: مردم متدین و خدا محور همیشه وظایف و تکالیف شرعی خود را از زبان روحانیت دریافت کرده و با هدایت و راهنمایی آنان نسبت به آن اقدام کرده و میکنند و لذا یکی از رسالتها و وظایف بزرگ روحانیت در دوران جنگ ترغیب و دعوت مردم برای حضور در میادین جنگ و امتثال امر امام بود، همان نقشی که خدا به آن امر کرده و آنان از پیامبر اکرم(ص) به ارث برده بودند.
3 – تقویت ایمان و قدرت معنوی رزمندگان: در نبرد نابرابر و در مقابل دشمنی که به انواع سلاحها و امکانات جنگی مجهز بود، اساسیترین و برجستهترین عامل استقامت، موفقیت و پیروزیهای بزرگ و شگفت آور رزمندگان، نیروی ایمان، ارزشهای معنوی و تکلیف محوری جبهه حق و مجاهدان در راه خدا بود. روحانیت به عنوان یکی از اساسیترین تکالیف خود در افزایش این عامل موفقیت و تقویت بنیه ایمانی و ارزشی و استقامت در سنگر نشینی مردم از انقلاب و نظام اسلامی نقش محوری و چه بسا منحصر به فرد داشتند.
4 – جبهههای جنگ و حضور روحانیت: حضور گسترده روحانیون در جبههها از علمای عظام و شخصیتهایی مانند مقام معظم رهبری، آیات بهاء الدینی، شاه آبادی، اشرفی اصفهانی، مدنی، آقاجواد تهرانی، صدرالدین حائری، مشکنی و... گرفته تا طلاب و روحانیون تبلیغی رزمی، حقانیت این عمل مقدس و مشروعیت و اولویت این تکلیف الهی را تقویت نموده و دیگر اقشار و رزمندگان را در راهی که انتخاب کردهاند، قوت قلب، اطمینان و استقامت بیشتری میبخشید.
5 – ترویج ارزشهای اخلاقی و آموزش دینی: یگانهای رزمی دارای وضعیت واحد و یکسانی نبودند و اینطور نبود که همیشه مشغول عملیات و درگیری باشند. گاه ضرورت داشت رزمندگان برای مدتی در یگانهای رزم منتظر فرصت و تدبیر فرماندهان بمانند تا در خطوط اول یا عملیاتهای حضور یابند. در چنین وضعیتی روحانیون مستقر در جبههها و روحانیون اعزامی بیشترین نقش و وظیفه را ایفا میکردند و با برگزاری کلاسهای آموزشی و جلسات معنوی و یا ارتباطات صمیمی و فردی ضمن پرکردن اوقات فراغت نسبت به ارتقاء سطح علمی و معنوی رزمندگان اهتمام میکردند.
6 – حفظ روحیه جهادی در جامعه: تأکید حضرت امام(ره) و دیگر رهبران و مدیران عالی رتبه کشور این بود که در دوران جنگ و دفاع مقدس، مهمترین مسأله کشور و اساسیترین دغدغه مسئولین و مردم حفظ روحیه انقلابی و جهادی و اولویت دادن به جنگ و دفع تجاوز دشمن باشد. بحق روحانیون عزیز در اجتماعات مذهبی و مراسم مختلف در حفظ و استمرار روحیه جهادی و سلحشوری و آمادگی همراه با بصیرت مردم بسیار مؤثر و نقش آفرین بودند.
7 – پشتیبانی از دفاع مقدس: اداره و تأمین نیازهای دفاع و جنگی بزرگ بدون کمک و پشتیبانی معنوی و مادی و مالی مردم امکان نداشت و روحانیون عزیز در ترغیب و تشویق مردم برای کمک و ایثار مال و تهیه امکانات مورد نیاز رزمندگان دارای نقش تعیین کننده بود. چنان که در مدیریت این کار و نظارت بر جمع آوری کمکهای مردمی و رساندن آن به جبههها آنان با احساس مسئولیت و وظیفه جهادی بزرگ را انجام میدادند.
8 – پیشتازی در جهاد و شهادت: نقش روحانیون در دفاع مقدس به ترغیب و تشویق دیگران و آماده ساختن مردم برای جهاد و مبارزه محدود نمیگردد، بلکه آنان خود در میدان مجاهدت و شهادت طلبی و ایثار پیشتاز دیگران بوده و سلاح به دوش در خط مقدم و عملیاتها حضور یافته و با عشق و شوق به شهادت و جهاد صحنههای زیبا و عظمی را خلق کردند.
9 – حفظ نیروها بعد از عملیات و کمک به فرماندهان: یکی از مهمترین دغدغههای فرماندهان جنگ و یگانهای رزم این بود که بعد از عملیات چگونه انگیزه و شوق را رزمندگان حفظ و یگانهای خود را برای عملیات بعدی بازسازی و آماده کنند و روحانیون در این زمان هم بهترین یاری و کمک را به آنان نموده و با توجه به راهنمایی رزمندگان فرماندهان را بدون مشکل و مانعی برای عملیات بعدی نصرت میکردند.
10 – نقش روحانیون در دوران اسارت: یکی از جلوههای بسیار زیبای نقش آفرینی روحانیون، نقشی بود که آنان در بین رزمندگان گرفتار در اردوگاههای دشمن و دوران اسارت داشتند که از یک طرف با حفظ روحیه انقلابی و دینی مانع آسیب دیدن روحیه رزمندگان و خدشه دار شدن قدرت مقاومت آنان گردیدند و از طرفی از این فرصت برای ارتقاء سطح علمی و دینی این عزیزان بیشترین بهره را بردند.
نویسنده: محمد راد
منابع:
1 - عوامل معنوی و فرهنگی دفاع مقدس
2 - حوزه و روحانیت دفتر نشر فرهنگ اسلامی، تهران 1376
3 - آیین انقلاب اسلامی، موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی، تهران 1373
4 - صحیفه نور