-
جمعه, ۲۸ شهریور ۱۳۹۹، ۰۱:۰۱ ق.ظ
-
۴۲۸
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ پرسش شما: چرا امیرمؤمنان(ع) از افرادی همانند زیاد بن ابیه به عنوان استاندار استفاده میکنند؟
پاسخ استاد: یکی از برنامههای جریان سقیفه بعد از به قدرت رسیدن امیرالمؤمنین(علیهالسلام) این بود که یاران حضرت را از ایشان بگیرد. در آن زمان، ارتباط سیاسی مردم با حاکم از طریق نماز جمعهها بود. علی(علیهالسلام) برای مناطق مختلف استاندارهایی را تعیین کرده بود که ضمنا خطیب جمعه هم بودند و در ارتباط مردم شهرها با حضرت، نقش اساسی را داشتند.
آنچه که مردم را برای حکومت نگه میداشت، همین نماز جمعههایی بود که توسط استانداران اقامه میشد؛ چراکه در خطبه نماز جمعه با دلیل از امیرالمؤمنین(علیهالسلام) دفاع میکردند و مردم را به حمایت از ایشان فرا میخواندند. از طرفی نماز جمعه باید توسط کسانی اقامه بشود که عادل بوده و نسبت به احکام دین هم عالم باشند.
امیرالمؤمنین(علیهالسلام) چه تعداد از این نیروها را در اختیار دارد که هم عادل و عالم باشند و هم بتوانند از حضرت به درستی دفاع کنند؟ علی(علیهالسلام) تعداد اندکی از این نیروها را تربیت کرده بود، ولی وقتی آنها را از حضرت بگیرند، ایشان مجبور میشود که از تربیتشدههای خلفای اول و دوم و سوم برای استانداری استفاده کند و آنان کسانی بودند که وقتی توسط امیرالمؤمنین(علیهالسلام) برای استانداری انتخاب میشدند، به جای دفاع از آن حضرت، از مخالفین ایشان دفاع میکردند.
دست علی(علیهالسلام) برای فرستادن استاندار بسته بود. آن حضرت مجبور شد که به دلیل نداشتن جایگزین مناسب، افرادی مانند زیاد بن ابیه را که استاندار فارس بود از سمت خود برکنار نکند. وقتی حضرت افرادی مانند مالک اشتر و محمد بن ابیبکر را از دست میدهد، جایگزین مناسبی ندارد که به جای آنها به مصر بفرستد.
به هر حال، آنها تصمیم گرفتند که با گرفتن یاران امیرالمؤمنین(علیهالسلام) ایشان را زمین بزنند. در جنگ جمل و بعد هم جنگ صفین، تمام یاران درجهیک آن حضرت به شهادت رسیدند و دست حضرت به کلی خالی شد.
زمانی که خبر شهادت مالک به امیرالمؤمنین(علیهالسلام) رسید، حضرت گریست و فرمود که ای روزگار! تو همه یاران علی را گرفتی. وضعیت به قدری برای امیرالمؤمنین(علیهالسلام) سخت میشود که موقع خطبه خواندن آن حضرت در مسجد، یکی از خوارج جسارت کرده و ایشان را متهم به شرک میکند، اما یک نفر به او اعتراض نمیکند.
منبع: برگرفته از دروس تاریخ تطبیقی استاد طائب