-
جمعه, ۱۴ شهریور ۱۳۹۹، ۰۱:۳۶ ق.ظ
-
۴۵۸
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ پرسش شما: وقتی پیامبر(ص) در روز غدیر امیرمؤمنان(ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کردند، جریان نفاق چه اقداماتی را آغاز کرد؟
پاسخ استاد: جریان نفاق در غدیر خم با اقدام جدیدی از سوی پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) مواجه شد، و آن، اقدام ناگهانی برای معرفی امیرالمؤمنین(علیهالسلام) به عنوان وصی و جانشین بود که برای آنها قابل باور نبود.
دلیل بر این مطلب، سخن بعضی از اصحاب است که بعد از این جریان، خطاب به علی(علیهالسلام) گفتند: «بَخ بَخ یا علی؛ أصبحتَ مولایَ و مولی کلِ مؤمن و مؤمنة»(الإرشاد، ج1، ص177). عبارت «أصبحتَ مولایَ و ...» یعنی روز کردی، در حالی که ناگهان به این مقام رسیدی؛ یعنی اصلاً چنین چیزی قرار نبود اتفاق بیفتد و ناگهان این طور شد.
در مقابل، جریان نفاق سعی کرد اولا معرفی علی(علیهالسلام) توسط پیامبر(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) را مقطعی نشان دهد؛ و ثانیا از نظر مقبولیت عامه، این معرفی را زیر سؤال ببرد. البته اقدامات آنها مخفیانه بود، و به همین جهت، نمیشود دلیل صریحی بر بسیاری از این اقدامات در تاریخ پیدا کرد؛ بلکه از حواشی میتوان پی به آنها برد.
جریان نفاق وقتی وارد مدینه شد، طبیعتا نسبت به جوان بودن امیرالمؤمنین(علیهالسلام) ایجاد سؤال کرد. آنها یک شبکه بودند و شبکه به راحتی میتواند سخنش را پخش کند. شما وقتی متوجه میشوید که شبکهای در مقابل شما کار میکند، به سرعت با یک شبکه اطلاعرسانی شروع به مقابله کردن میکنید؛ اما پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) در مدینه چنین شبکهای در اختیار نداشت؛ فقط نماز جمعه را داشت که در آنجا باید صحبت کرده و درباره این قضایا برخورد میکرد.
منبع: جلسه بیست و هشتم تاریخ تطبیقی استاد مهدی طائب(1394/02/29)