-
دوشنبه, ۶ مرداد ۱۳۹۹، ۱۲:۳۲ ب.ظ
-
۵۰۰
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ پرسش شما: چرا پیامبر(ص) با وجود اصحاب مسن، جوان 17 ساله را به عنوان نماینده خود به مدینه فرستادند؟
پاسخ استاد: پیامبر اسلام(ص) با وجود اصحابی با سنین بالا مثل طلحه، زبیر، سعد بن ابیوَقّاص، و... «مُصعَب بن عُمَیر» را که یک جوان 17 ساله بود، به آن شهر فرستادند.
پیامبر بزرگوار ما شخص حکیمی بودند و اقداماتی را که انجام میدادند، حکیمانه بود. بنابراین، اگر به غیر از مصعب، فرد مناسبتری وجود داشت، مسلّما همان را میفرستادند.
یکی از اهداف پیامبر اسلام(ص) از انتخاب مذکور این بود که ایشان میخواستند مدینه را از همان ابتدا به این امر عادت دهند که جانشین ایشان، شخص جوانی است. بعدها در همین مدینه، بهانهای که موجب شد امیرالمؤمنین(ع) را از خلافت کنار بگذارند، جوان بودن آن حضرت بود.
دومین دلیل برای اینکه پیامبر اسلام(ص) یک جوان را به عنوان نماینده میفرستند، این بود که مردم از تعصبات دور شوند و عالِم را در هر سنی بپذیرند. سران اوس و خزرج همگی مُسن، اما جاهل بودند، در حالی که مصعب، 17 ساله، ولی عالم بود.
باید در اسلام این مسأله عقلی جا میافتاد که فراتر بودن به جسم نیست، بلکه به روح و دانش است. از همان اول، پیامبر اکرم(ص) میخواست این نکته را به آنها تعلیم دهد. البته بعدها با این تفکر مبارزه شد و در بعضی از موارد در این باره، دوباره به دوران جاهلیت بازگشتند.
هرچند شیعیان حقیقی همواره به این دستور اسلامی عمل میکردند؛ همچنانکه علی بن جعفر، برادر امام هفتم(ع) و عموی امام هشتم(ع) زمانی که 70 ساله بود، در محضر امام جواد(ع) که در آن موقع، 9 ساله بود، دو زانو مینشست و سؤال میپرسید.
بعضیها به او میگفتند: آیا با این سن و سال ناراحت نمیشوی که در برابر ایشان زانو زده و سؤال میپرسی؟ کسی که از علی بن جعفر این سؤال را میپرسد، مسلّماً جزء شیعیان نیست، چون شیعه سن وسال را در مورد امام دخیل نمیداند.
به هر حال مصعب از طرف پیامبر اسلام(ص) به مدینه رفت و موفق شد و اوسیها هم اسلام را پذیرفتند. پس از این سفر تبلیغی، مصعب برای پیامبر اسلام(ص) گزارش آورد که ما در مدینه موفق بودیم.
انتهای پیام/
منبع: جلسه نوزدهم تاریخ تطبیقی(1393/11/07)