-
يكشنبه, ۲۲ تیر ۱۳۹۹، ۱۲:۳۳ ق.ظ
-
۵۹۹
اگر یهودیان از حضرت موسی(علیهالسلام) نام شیردهنده(حلیمه) پیامبر آخرالزمان را پرسیده بودند، در هفته اول ایشان را مییافتند. تنها به دلیل ضعف اطلاعات یهود در این زمینه، یافتن محمد(صلیاللهعلیهوآله) ۵ سال طول کشید.
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ محمد(صلیاللهعلیهوآله) از همان نخستین روز تولد شناسایی شد. تیرهای یهود برای جلوگیری از تولد او همه به خطا رفته بود و آنها برای برای رسیدن به هدفشان میبایست محمد(صلیاللهعلیهوآله) را از میان بر میداشتند. در مقابل این توطئهها، برای جلوگیری از ترور پیامبر(صلیاللهعلیهوآله) نیز تلاشهایی صورت گرفت که در ادامه به آنها میپردازیم.
الف) دوری از محیط مکه
در آن شرایط عبدالمطلب وظیفه خطیر بر عهده داشت. پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) برای مادر و نیز جد مادری و جد پدری بسیار محبوب بود. عبدالمطلب محبوبترین فرزندش، عبدالله را از دست داده و دختر وهب نیز دو ماه پس از ازدواج بیوه شده بود.
محصول این ازدواج یک پسر بسیار زیبا بود. از اینرو اهمیت پاسداری از محمد(صلیاللهعلیهوآله) برای سرپرستان ایشان کاملاً روشن بود. او در محیط مکه به دلیل رفت و آمد کاروانهای تجاری و زیارتی، در امان نبود.
تنها راه چاره دور کردن وی از مکه بود؛ آنهم مخفیانه و دور چشم اغیار. محمد(صلیاللهعلیهوآله) را به دایه سپردند تا ایشان را در سرزمینی دورتر از مکه و پنهانی نگهداری کند. منطقه سکونت حلیمه از مکه بسیار دور بوده است.
تاریخ نگاران علل سپردن محمد(صلیاللهعلیهوآله) دایه را اینگونه بر شمردهاند؛
۱ - مادر محمد(صلیاللهعلیهوآله) شیر نداشت و باید کودک را به دایه میسپردند.
۲ - آب و هوای مکه بد بود و کودکان طاقت زندگی در آن را نداشتند.
۳ - رسم عرب بر آن بود که کودکان را به دایه میسپردند تا بیرون از شهر بزرگشان کند.
هر سه دلیل به آسانی نقدپذیر است:
یک. روشن است که اگر آمنه شیر نداشت باید دایهای از اهل مکه برای طفل وی میگرفتند تا نزد خود رشدشان دهد؛ نه دایهای از دوردست.
دو. آب و هوای مکه چه مدت نامناسب بوده است؟ آیا این بدی آب و هوا ۵ سال به طول انجامیده است؟ در این باره شاهدی از تاریخ نمیتوان یافت. افزون بر آن در صورت بدی آب و هوای مکه، مکیان یا دستکم کودکان آنان همه به سرزمینی دیگر کوچیده بودند که چنین چیزی رخ نداده است.
سه. اگر رسم اهل مکه سپردن کودک به دایه بود، چگونه است که دیگران کودکان خویش را به دایه نسپردهاند؟ حتی آنان که هم عصر حضرت محمد(صلیاللهعلیهوآله) بودند یا پس از ایشان به دنیا آمدهاند، به دایه سپرده نشدهاند.
بنابر نقل تاریخ، مدتی مادر حمزه به محمد(صلیاللهعلیهوآله) شیر داد؛ چرا که حمزه را که دو ماه بزرگتر از محمد(صلیاللهعلیهوآله) بود به دایه نسپردهاند؟ افزون بر اینها نوزاد تنها دو سال شیر میخورد؛ چرا محمد(صلیاللهعلیهوآله) را ۵ سال نزد حلیمه فرستادند؟
مادر موسی(علیهالسلام) با اینکه چند فرزند دیگر نیز داشت، در زمان اندکی که از فرزندش دور شد، از شدت غم و غصه قصد داشت جریان را افشا کند؛ پس چرا آمنه پنج سال دوری فرزند را تحمل کرده است؟
در این ماجرا شأن مادر پیامبر اکرم(صلیاللهعلیهوآله) آشکار میشود که برای حفظ حیات نبی، از تمام خواهشهای مادری خویش چشم فروبسته و به عبدالمطلب اعتراض نکرده است.
چنان که گفتیم رفت و آمد غریبهها در مکه عادی بود و به آسانی میتوانستند افراد را در این شهر ترور کنند. از اینرو تنها راه پیش روی عبدالمطلب این بود که حضرت را پنهان سازد. اما چرا عبدالمطلب، محمد(صلیاللهعلیهوآله) را پس از ۵ سال به مکه بازگرداند؟ در تاریخ دلایلی برای بازگرداندن پیامبر(صلیاللهعلیهوآله) نقل کردند.
در حدیثی که «شق صدر» نام گرفته، آمده است: هنگامی که محمد(صلیاللهعلیهوآله) نزد حلیمه بود با فرزندان وی به چوپانی میرفت. روزی کسی آمد و سینه محمد(صلیاللهعلیهوآله) را پاره کرد و لختهای خون از آن بیرون آورد و گفت: این نصیب شیطان از توست. سپس محل را در طشتی از طلا و آب زمزم شست و رفت.
کودکان حلیمه نزد مادر دویدند و فریاد زدند: محمد کشته شد، محمد کشته شد.(۱) پس از آن، حلیمه او را نزد جدش بازگرداند و به او گفت: نمیتوانم از فرزندت نگهداری کنم؛ او جن زده شده است.(۲) عبدالمطلب نیز او را تحویل گرفت.
واقعیت آن است که این حدیث را جعل کردهاند تا خط اصلی داستان گم شود. در واقع علت بازگرداندن حضرت به مکه آن بود که ایشان را شناسایی کرده بودند و میخواستند او را با خود ببرند. نقلهای دیگر این مطلب را تایید میکنند(۳) که آن منطقه دیگر امن نبود.
بنابراین حلیمه دیگر توان پاسداری از محمد(صلیاللهعلیهوآله) را نداشت. اگر یهودیان از حضرت موسی(علیهالسلام) نام شیردهنده(حلیمه) پیامبر آخرالزمان را نیز پرسیده بودند، در هفته اول او را مییافتند.
تنها به دلیل ضعف اطلاعات یهود در این زمینه، یافتن محمد(صلیاللهعلیهوآله) ۵ سال طول کشید. به هر حال از آن پس عبدالمطلب، خود محافظ محمد(صلیاللهعلیهوآله) شد. خداوند متعال بر رسولش منت مینهد و میفرماید «أَلَمْ یَجِدْکَ یَتِیمًا فَآوَىٰ؛ آیا تو را یتیم نیافت و پناهت داد؟»(۴)
اگر در مورد این یتیم و دشمن پیچیدهای که داشته است دقت کنیم، پی به معنای آیه میبریم.
انتهای پیام/
منبع: دشمن شدید، دفتر اول (برگرفته از دروس تاریخ تطبیقی استاد مهدی طائب)، چاپ دوم، زمستان 95، صص220-222
1 – صحیح المسلم، ج1، ص102؛ مسند احمد، ج3، صص121 و 149 و 288؛ المستدرک، ج2، ص528
2 – السیره النبویه، ج1، ص165
3 – ر.ک: همان، ج1، ص108؛ تاریخ الطبری، صص574-575
4 – ضحی، 6