-
يكشنبه, ۱۵ تیر ۱۳۹۹، ۱۲:۲۳ ق.ظ
-
۶۷۵
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ پرسش شما: آیا پیامبر اکرم(ص) پیش از بعثت چوپانی میکردند؟
پاسخ استاد: روایات متعددی به دروغ درست کردند که خداوند متعال هیچ پیغمبری نفرستاد، مگر اینکه قبل از آن، چوپانی میکرده است. حضرت آدم(ع) چه موقع چوپانی کرده بود؟ او به محض اینکه به زمین آمد، پیغمبر شد.
حضرت موسی(ع) هم چوپان نبود و فقط قرارداد داشت که 8 سال برای شعیب کار کند. گفتهاند پیامبر اسلام(ص) چوپانی میکرده است تا بتواند مدیریت یاد بگیرد! میپرسیم: مگر انسانها گوسفند هستند که پیامبر(ص) مدیریت را با چوپانی یاد بگیرد. این چوپانی دروغ محض است که جعل و تاریخسازی کردهاند. بنابراین ادعای چوپانی پیامبر اسلام(ص) سخن درستی نیست.(1)
ممکن است پرسیده شود اگر آن حضرت چوپانی نمیکرد، پس امرار معاشش چگونه بود؟ جواب این است که بالأخره جناب عبدالله، پدر ایشان مالی به عنوان ارث باقی گذاشته بود و وارثش همین پیامبر مکرم اسلام(ص) بود.
جناب عبدالمطّلب، این اموال را به حضرت ابوطالب تحویل داد و ایشان با آن اموال کار کرد و بعد از ازدواج پیامبر(ص)، آنها را در اختیار آن حضرت قرار داد. البته ناگفته نماند که چوپانی کردن، برای پیامبر اکرم(ص) ایرادی ندارد، اما با اصالت خانوادگی و وضعیت ایشان تناسبی نداشت.
گاهی چون میبینند که چوپانی با موقعیت آن حضرت هماهنگ نبود، به توجیه روی آورده و میگویند: پیامبر(ص) این شغل را برگزیده بود تا رشد کند، زیرا انسان در بیابان و سکوت و تنهایی بهتر میتواند رشد کند!
این توجیه مردود است، چرا که این سخن، درست نیست که انسان در فضای خلوت، بهتر رشد میکند؛ برعکس، درونِ پردرگیرترین نقاط عالم، قویترین رشد ایجاد میشود. هر مقدار درگیریهای انسان بالاتر باشد، زمینه رشد هم بالاتر است. انسان در انزوا اصلا رشدی نمیکند، بلکه خیالش رشد میکند. رشد انسان در اجتماع است و ما در اسلام، رهبانیت نداریم.
ریشه ادعای چوپانی پیامبر اسلام(ص) چیست؟ کسانی که بعد از پیامبر(ص) به عنوان جانشین مطرح شدند، برای همطراز نشان دادن خودشان با آن حضرت در اذهان مردم، دو کار انجام دادند: اول اینکه خودشان را بزرگ جلوه دادند تا همسطح پیغمبر(ص) دیده شوند.
دوم اینکه کاری کردند که پیغمبر(ص) را کوچک کرده و از شأن واقعی ایشان بکاهند؛ مثلا ادعا کردند: پیامبر (ص) چوپانی بود که برای مردم گوسفند میچرانید و ناگهان خداوند او را به مقام پیامبری رساند؛ بنابراین برای جانشین پیامبر(ص) هم اشکالی ندارد که سابقا چیزی نبوده است، اما ناگهان خداوند او را به این مقام رسانده باشد!
حال با نفی شغل چوپانی برای پیامبر (ص)، شاید این سؤال به ذهن بیاید که شغل آن حضرت و نحوه امرار معاش ایشان چگونه بوده است؟ میگوییم: پیامبر اسلام(ص) بعد از ازدواج، قویترین تاجر مکه شد و این تجارت باعث معروف شدن ایشان در مناطق شد.
چند عامل در معروفیت تجار دخیل است؛ مثل سرمایه در گردش بالا، قدرت ارتباطات و مدیریت، سوددهی و سودگیری زیاد و... . پیامبر اکرم(ص) تاجری با همه این اوصاف بود؛ در نتیجه ایشان را در یمن، شام و سایر مناطق تجاری میشناختند. از این رو عجیب نبود که نجاشی، پادشاه حبشه با اولین نامه پیامبر(ص) ایشان را میشناسد، زیرا از قبل، آن حضرت را میشناخت و میدانست که او چه کسی است. به هر حال، شغل پیامبر اسلام (ص) تجارت بود و از همین راه امرار معاش میکرد.(2)
انتهای پیام/
منابع؛
1 – جلسه شانزدهم تاریخ تطبیقی(1393/10/16)
2 - جلسه هفدهم تاریخ تطبیقی(1393/10/23)