-
چهارشنبه, ۷ خرداد ۱۳۹۹، ۱۰:۱۸ ب.ظ
-
۵۰۷
جرأتی که حزب الله لبنان به دیگر گروههای مقاومت برای رویارویی با ارتش رژیم صهیونیستی داد یکی دیگر از مهمترین دستاوردهای این پیروزی به شمار میرود. جنگهای صهیونیستها علیه نوار غزه از چند هفته به چند روز کاهش یافت.
پایگاه اطلاعرسانی استاد مهدی طائب؛ پس از اعلام موجودیت رژیم صهیونیستی، کشورهای عربی طی سالهای 1948، 1956، 1967 و 1973 میلادی جنگ های متعددی را با این رژیم تجربه کردند که نتیجهای جز شکست برای آنها به دنبال نداشت. ترس از تکرار تجربه تلخ شکست و غلبه ناامیدی بردولت های عربی، علی رغم هزینه کردن مبالغ هنگفت برای توانمند سازی ارتش های عربی، سازش با اسرائیل را به عنوان راهکار برای در امان ماندن از خطرات اسرائیل، مطرح کرد.
اما در میان رقابت کشورهای منطقه ای برای امضای توافق سازش با اسرائیل، با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، شرایط حاکم بر منطقه کاملا دگرگون ساخت. محور مقاومت منطقه ای با الهام گرفتن از این انقلاب پا گرفت و سرآغاز تحولاتی بزرگ و الگویی برای آزادی خواهان و ستم دیدگان جهان شد.
حزب الله لبنان توانست با بومی سازی انقلاب اسلامی به جریانی قوی و تاثیر گذار در صحنهی رویارویی با دشمن صهیونیستی تبدیل شود. اساسا عقب نشینی اسرائیل از بیروت به سال 1985 میلادی و بسنده کردن به منطقه حایل در جنوب لبنان به مدت 18 سال نیز نتیجه عملیات های مقاومت اسلامی لبنان بود.
اشغال جنوب لبنان توسط اسرائیلیها به عملیات لیتانی در ماه مارس 1978 میلادی باز میگشت. در آن زمان 25000 سرباز اسرائیلی تا دندان مسلح به خاک لبنان یورش برده و پایگاه های مبارزان فلسطینی در لبنان را تخریب کردند. سازمان ملل متحد با تصویب قطعنامه 425 از اسرائیل خواست هر چه زودتر خاک لبنان را تخلیه کند و یک نیروی پاسدار صلح را در خاک لبنان مستقر کرد.
در ششم ژوئن 1982 ارتش رژیم صهیونیستی تهاجم گستردهای را از زمین، هوا و دریا به لبنان آغاز کرد و به سرعت و بدون برخورد با مقاومت چندانی تا دروازههای بیروت پیشروی کرد و دومین پایتخت یک کشور عربی را (پس از بیتالمقدس) به محاصره خود درآورد.(1)
اولین شکست رژیم صهیونیستی از حزبالله لبنان
25 می سال 2000 مقارن با 5 خرداد 1379 رژیم صهیونیستی شکست سختی از حزبالله لبنان متحمل شد، شکستی که علاوه بر از بین بردن حیثیت و اعتبار او باعث عقبنشینی خفتبار این رژیم از لبنان نیز شد. اولین گام برای عقبنشینی از جنوب لبنان توسط بنیامین نتانیاهو(نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی و از حزب افراطی لیکود) برداشته شد.
کابینه رژیم صهیونیستی در تابستان 1998 (1377) اعلام نمود که قطعنامهی 425 شورای امنیت سازمان ملل را، که در سال 1978 صادر شده بود، پذیرفته است. دولت لبنان متقابلاً خواهان خروج بیقیدوشرط ارتش رژیم صهیونیستی از جنوب آن کشور گردید و اعلام نمود از هرگونه مذاکره با رژیم صهیونیستی خودداری خواهد نمود.
مقاومت اسلامی لبنان نیز ضمن تأیید مواضع دولت آن کشور بر عزم خود برای ادامه مبارزه با رژیم اشغالگر قدس تا آزادسازی کامل سرزمین لبنان تأکید نمود. در همین راستا رزمندگان مقاومت اسلامی در 28 فوریهی 1999 اسکورت ژنرال «ایرایز گورشتاین» فرمانده ارتش رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان را منفجر نمودند که وی کشته شد. با ادامه مقاومت از سوی حزبالله، رژیم صهیونیستی مجبور گردید که در تاریخ 3 ژوئن 1999 (13 خرداد 1378) از منطقه جزین عقبنشینی نماید.
کمتر از یک ماه پس از عقبنشینی از جزین، ارتش رژیم صهیونیستی که در نظر داشت قدرت خود را به دولت لبنان و مقاومت اسلامی نشان دهد، به برخی از تأسیسات زیربنایی لبنان(چند نیروگاه برق و پل) حمله نمود که در نتیجه ده نفر کشته و 64 نفر دیگر مجروح گردیدند. هدف اصلی رژیم صهیونیستی فشار آوردن به دولت لبنان برای حضور در پای میز مذاکره بود تا در نتیجه دولت رژیم صهیونیستی بتواند یکسری تضمینهای امنیتی، در قبال خروج از جنوب لبنان، از دولت آن کشور دریافت نماید که با هوشیاری حزبالله و دولت لبنان به جایی نرسید.
در اوایل سال 2000م حسنی مبارک به لبنان سفر کرد و از مقاومت اسلامی تمجید نمود. چند روز بعد کنفرانس وزرای امور خارجه اتحادیه عرب در بیروت تشکیل جلسه داد و از جمله مواردی که در اجلاس طرح گردید، حمایت از مقاومت اسلامی لبنان بود. همزمان امیر عبدالله(ولیعهد وقت عربستان سعودی) طی سفری به لبنان، با نمایندگان حزبالله در پارلمان دیدار نمود و حمایت خود را از مقاومت اسلامی لبنان اظهار داشت.
فشارهای نظامی که رژیم صهیونیستی در جبهههای جنگ متحمل گردید و همچنین نارضایتی افکار عمومی رژیم صهیونیستی از ادامه جنگ در جنوب لبنان از یکطرف و افزایش مشروعیت بینالمللی و منطقهای حزبالله از سوی دیگر، کابینه رژیم اشغالگر قدس را مجبور نمود که در 6 مارس2000 (15/12/1378) رسماً طرح عقبنشینی ارتش رژیم صهیونیستی را از جنوب لبنان تصویب نماید.
نیروهای مقاومت اسلامی نیز کار پاکسازی را از پایگاههای صلعه و محیسبات، که بر روستای قنطره مشرف بود، آغاز نمودند، سپس بدون برخورد نظامی توانستند روستای قنطره را آزاد نمایند. پس از آزادی روستاهای دیرسریان و قصیر به سمت روستای طیبه حرکت نمودند.
بهتدریج کلیه روستاها و مناطق اشغالی جنوب توسط نیروهای مقاومت اسلامی آزاد شدند. در بامداد روز چهارشنبه، 24 می2000 (4 خرداد 1379) ارتش رژیم غاصب صهیونیستی بهصورت شبانه اقدام به تخلیه کلیه مواضع خود در جنوب لبنان نمود و خاک لبنان را به جز قسمتی از مزارع شبعا، که در جریان جنگهای اعراب و رژیم صهیونیستی در سال 1967 به تصرف رژیم صهیونیستی درآمده بود، ترک نمود.
به دنبال این فرار شبانه، باقیمانده نیروهای لحد در دستههای چندصد نفری خود را به رزمندگان مقاومت اسلامی و یا ارتش لبنان تسلیم کرده و عناصر کلیدی آن همراه خانوادههایشان به رژیم صهیونیستی پناهنده شدند. پس از عقبنشینی خفتبار رژیم صهیونیستی از جنوب لبنان، رژیم اشغالگر قدس در نظر داشت در مناطق آزاد شده جنگ طایفهای و مذهبی بین مسلمانان و مسیحیان راه بیندازد، اما حزبالله با اعزام روحانیون و شخصیتهای پرنفوذ حزب به مناطق مسیحینشین جنوب و ملاقات با روحانیون و کشیشهای مسیحی از بروز هرگونه درگیری مذهبی جلوگیری نمود. در واقع عقبنشینی رژیم صهیونیستی پایانی خفتبار بر تهاجم سالهای 1978 و 1982 به لبنان میباشد.(2)
عواقب شکست از حزبالله در فلسطین
آوی ایتام، از فرماندهان نیروهای ذخیره ارتش رژیم صهیونیستی و فرمانده نیروهای این رژیم در جنوب لبنان تا سال 1999 میگوید: مشخص بود که عواقب خروج بدون توافق و یکطرفه از این جنگ برای اسرائیل مصیبتبار خواهد بود و در نهایت آنچه درباره آن هشدار داده بودیم حقیقتاً اتفاق افتاد. قبل از هرچیز پیامدهای فرار از جنوب لبنان برای ما در مسئله فلسطین نمایان شد. «یاسر عرفات» (رئیس سابق تشکیلات خودگردان فلسطین) که مذاکرات فلسطینیها با ایهود باراک را مدیریت میکرد بهسرعت از توافقی که با آن کرده بود کنار کشید. او به اطرافیان خود گفته بود، "اگر «سید حسن نصرالله» (دبیرکل حزبالله) موفق شود ارتش اسرائیل را از جنوب لبنان بیرون کند، دلیلی ندارد که ما این موضوع را تجربه نکنیم." و این اتفاق هم افتاد. مدتی بعد از فرار ارتش از جنوب لبنان، انتفاضه دوم که در آن دهها نفر از نظامیان ما در هرماه کشته میشدند آغاز شد، همین مسئله سبب شد حماس از اقدامات حزبالله الگوبرداری و به اتوبوسها و رستورانها حمله کند و اسرائیل به وضعیتی رسید که تقریباً نتوانست از شهروندان خود حفاظت کند و ارتش هم اقدامی نکرد.
با آغاز انتفاضه دوم آتشزدن رستورانها و انفجار اتومبیلها توسط فلسطینیان آغاز شد و واقعیت بسیار دشوارتر از چیزی بود که پیشبینی میشد. ارتش ما شکستخورده و ذلیلانه بعد از عقبنشینی از جنوب لبنان بهسختی میتوانست خودش را پیدا کند. حزبالله در برابر چشمان ما بزرگ شد، سید نصرالله درباره جامعه صهیونیستی با حقارت صحبت و آن را به خانه عنکبوت توصیف کرد و البته حقانیت زیادی در کلامش بود. شمار مجروحان ما بهشکل قابلتوجهی افزایش یافته بود.
حزبالله در آن زمان یک سازمان کوچک بود که علاوه بر فراری دادن ارتش بزرگ اسرائیل توانست یک وحشت گسترده در فرماندهی سیاسی ما به وجود بیاورد. این جنگ قدرت لبنان را به ما نشان داد، جنگ بهشکل کاملاً بیبرنامه و نگران اداره میشد. ارتش متزلزل ما که از سالها قبل مشغول آموزش بود، از یک گروه کوچک با چند صد نیرو شکست خورد. در این جنگ فهمیدیم که حزبالله همان حزب سابق نیست بلکه یک ارتش مصمم است که میجنگد و تمامی اراضی اسرائیل را تهدید میکند.
شکست سنگین صهیونیستها در جنگ ۳۳روزه
رژیم اشغالگر صهیونیستی از زمان شکست تحقیرآمیز خود در جنوب لبنان که در 25 مه 2000 اتفاق افتاد بهمدت 6 سال بهطور مداوم به ارزیابی و بررسی ضعفهایی که منجر به شکست آن در برابر نیروهای حزبالله شده بود پرداخت و تلاش کرد آنها را رفع کند و سپس با شعار انتقام از حزبالله به لبنان بازگردد.
اما در مقابل «سید حسن نصرالله» دبیرکل حزبالله بعد از پیروزی بزرگ در جنوب لبنان طی یک سخنرانی اعلام کرد: جنگ در برابر دشمن به پایان نرسیده است و قطعاً تجاوزات بعدی آن گستردهتر خواهد بود که البته آمادگی ما برای یک رویارویی دیگر نیز به همین منوال گسترش مییابد. این موضع هوشیارانه سید حسن نصرالله نشان میداد که حزبالله طی این مدت دست روی دست نگذاشته و از روز اول پیروزی در اندیشه تقویت تواناییهای خود بود.
دبیرکل حزبالله در جشن آزادسازی جنوب لبنان با بیان جمله تاریخی و ماندگار «اسرائیل از خانه عنکبوت سستتر است» یک جنگ روانی بزرگ علیه دشمن بهراه انداخت. «ران شلیفر» یک تحلیلگر صهیونیست معتقد است که این جمله سید نصرالله در واقع نشان دادن اسرائیل بهعنوان یک موجودیت ضعیف است که توانایی دفاع از ساکنان خود را هم ندارد.
نشانههای تأثیرات این جمله بر روحیه صهیونیستها در جنگ جولای 2006 مشخص شد. دشمن صهیونیستی تلاش کرد بهمنظور زدودن غبار ننگ شکست در جنوب لبنان در 2000 از چهره خود و نیز پاسخ به جمله سید حسن نصرالله که ستونهای رژیم اسرائیل را به تارهای عنکبوت تشبیه کرده بود٬ با یک حمله دیگر به لبنان از مقاومت در این کشور انتقام بگیرد.
رژیم صهیونیستی در تاریخ 12 جولای 2006 تجاوز جدید خود را با هدف شکست حزبالله و اشغال مناطق مورد نظر خود آغاز کرد؛ اما در نهایت بعد از 33 روز با یک شکست خفتبار دیگر از این کشور خارج شد.
تکثیر الگوی حزب الله در منطقه
شاید بتوان گفت که جرأتی که حزب الله لبنان به دیگر گروههای مقاومت برای رویارویی با ارتش رژیم صهیونیستی داد یکی دیگر از مهمترین دستاوردهای این پیروزی به شمار میرود. جنگهای صهیونیستها علیه نوار غزه از چند هفته به چند روز کاهش یافته و به تازگی نیز بعد از گذشت ۲ روز از آغاز حملات، صهیونیستها به دنبال دستیابی به آتش بس با گروههای مقاومت در غزه از طریق میانجی گری مصر هستند.
مهمترین نمونه مقاومت گروههای فلسطینی در برابر ارتش رژیم صهیونیستی به عملیات خانیونس طی ۲ سال قبل بر میگردد؛ زمانیکه عناصر رژیم صهیونیستی با یورش به شرق خان یونس واقع در جنوب نوار غزه، ۷ فلسطینی را به شهادت رساندند. نیروهای گردانهای شهید عزالدین قسام شاخه نظامی حماس نیز با واکنش به موقع خود، یک افسر صهیونیست را به هلاکت رساند. البته پاسخ گروههای مقاومت، در باران موشکی نمود پیدا کرد که شهرکهای صهیونیست را در بر گرفت به طوریکه گروههای فلسطینی در مدت ۴۰ دقیقه، ۱۰۰ موشک به مواضع صهیونیستها شلیک کردند و در نهایت این عدد به ۴۷۰ موشک رسید.
همین مسأله را در یمن و جنبش انصارالله میبینیم. در مارس سال ۲۰۱۵ زمانیکه سعودیها با تشکیل یک ائتلاف عربی تصور میکردند ظرف چند هفته میتوانند مناطق تحت نفوذ انصارالله را تصرف کرده و دولت دست نشانده خود را بار دیگر بر سر کار آورند هرگز فکر نمیکردند که بعد از گذشت ۵ سال هنوز در خانه اول بوده و هیچ دستاوردی جز کشتار یمنیها و برجای گذاشتن وخیمترین بحران انسانی عصر حاضر در سایه فشار افکار عمومی محقق نکرده باشند.
یمنیها که مانند فلسطینیها تحت محاصره هستند و به سلاحهای مدرن و تجهیزات نظامی ویژه دسترسی ندارند ۵ سال در برابر متجاوزان سعودی ایستاده و بارها اعلام کرده اند که هرگز در برابر ظلم تسلیم نمیشوند. علاوه بر آن با اجرای عملیات موشکی و پهپادی غافلگیرانه علیه مواضع عربستان سعودی و عناصر متجاوز در یمن، باعث شده اند که سعودیها از افزایش قدرت نظامی آنها در شرایط محاصره در شوک فرو بروند.
بنا به اذعان مقامات نظامی کنونی و سابق ارتش رژیم صهیونیستی، بعد از پیروزی سال ۲۰۰۰، حزب الله لبنان تبدیل به منبع الهامی برای کشورهای منطقه شده است.
منابع:
1 - https://b2n.ir/040299